Günümüzde artık birçok evlilikte kavga, rutin bir olay haline gelmiştir. Çünkü bireylerin arasında gelişen ‘güç savaşı’ ve ‘kimin haklı olduğu’ tartışmaları evliliğin kalitesini düşürmekle birlikte yeni kavgalara neden olmaktadır.
Bu kavgalar esnasında bireyler birbirlerini kırabilmekte, hatta birbirlerine fiziksel zarar verebilmektedirler. Kadın cinayetlerinin ve aile içi şiddetin her gün 5 kadının canını aldığı ülkemizde, kavga anında ne yapılacağını bilmek hayati bir önem taşımaktadır.
Ortamı terk edinÖncelikle tartışma kavgaya dönüştüğü anda kimin haklı olduğu ya da kimin daha güçlü olup kendini ezdirmediğini bir kenara bırakın. Önemli olan o an ve o andan sonra gelişebileceklerdir.
Mümkünse kavga anında “Şu an sinirli ve öfkeliyiz, daha sonra sakin bir kafa ile bu durumu konuşuruz” deyin ve ortamı terk edin. Çünkü siz de sinirinize ve öfkenize hakim olamazsanız istenmeyen sonuçların meydana gelmesi işten bile değildir.
Tahriklere aldırmayınKarşı taraf sizi tahrik edecek birçok şey söyleyebilir, geçmişi yüzünüze vurabilir ya da çocuksu ve inatçı hareketler sergileyebilir. Bu tahriklere cevap vermemeniz sizin ve ilişkinizin lehine olacaktır.
Çünkü hem siz sinirlerinizi yıpratmazsınız hem de olgun bir tavır sergilemiş olduğunuz için karşı taraf kısa zamanda hatasını anlar ve özür diler. Bu söylediklerimizden kendinizi savunmamanızı tavsiye ettiğimiz anlaşılmasın. Tabii ki kendinizi savunacaksınız ama akıllı bir kadın gibi, yeri ve zamanı gelince.
Konuyu sakin bir şekilde irdeleyinKavga havası dağıldıktan sonra müsait bir zamanda ve uygun bir dille (tabii ki eşinize edilmesi gereken en doğru hitap şeklini bilirsiniz) konuyu açın ve kavga anında hırçınlaşmayarak olgun davranmanızın getirdiği avantaj ile sorunu kısa zamanda karşıklıklı konuşma havasında sorunu çözün.
Eminiz ki sorunu çözüş tavrınız eşiniz (veya sevgiliniz) tarafından taktir toplayacak ve o da zamanla sizin kurduğunuz bu sorun çözme yöntemine uyacaktır.