Haber Başlığı
Metabolizma nedir?

Metabolizma terimi, vücut hücrelerinde yer alan ve yaşamsal süreçler ve yeni organik maddelerin sentezi için enerji sağlayan biyokimyasal süreçlerin bütünü olarak bilinmektedir. Vücudumuz, fiziksel egzersizden düşünmeye ve büyümeye kadar işini yapmak için bu enerjiye ihtiyaç duyar. 

Kısacası: metabolizma, yaşayabilmemizi ve performans gösterebilmemizi sağlar. Besinler yoluyla emdiği  vitaminler, mineraller ve enzimler metabolizmaya önemli ölçüde katılır. Ancak sıcaklık ve hormonlar gibi dış etkenler de metabolizmamızı etkiler. 

Metabolizmanın ne kadar aktif olduğu kişiden kişiye değişir. Metabolizma yakıt olarak gıdayı kullandığından, hızlı metabolizması olan insanlar kilo almadan istediklerini yiyor gibi görünebilirken, yavaş metabolizması olanlar kilolarını korumak veya kaybetmek için çok daha fazla çalışmak zorunda kalırlar. 

1. Uyuşukluk ve Kronik Yorgunluk

İyi bir gece uykusu çektikten sonra bile kendinizi sürekli yorgun ve bitkin hissediyorsanız, bunun sorumlusu yavaş metabolizma olabilir. Çünkü metabolizmanız durduğunda, enerji seviyeleriniz de aynı orantıda düşer.

2. Kuru ve çatlamış cilt

Cildinizi ve tırnaklarınızı sağlıklı tutan aynı hormonlar metabolik süreçlerinizi de kontrol eder. 

Yavaş bir metabolizma ile vücuttaki hücreler, olması gerektiği kadar aktif haraket etmez. Bunun Sonucunda kuru, kaşıntılı, yağlı cilt veya saç dökülmesi olabilir.

3. Baş ağrısı

Sık baş ağrıları, ani ağrılar veya şiddetli migrenler de metabolizmanızın çok yavaş olduğunun bir işareti olabilir. Bunun nedeni tanınmayan bir hipotiroidizm de olabilir.